Het verduurzamen van luchtbehandelingkast en retrofit bestaande klimaatinstallaties
De overheid heeft de doelstelling dat alle kantoorpanden in 2050 energieneutraal zijn. Als tussenstap zijn de pandeigenaren verplicht om vanaf 2023 minimaal energielabel C en vanaf 2030 minimaal energielabel A te hebben.
Verduurzamen luchtbehandelingkast retrofit klimaatinstallaties: Wij hebben het onze missie gemaakt om bij te dragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Wij doen dit o.a. door het verduurzamen van (bestaande) luchtbehandelingskasten en luchtbehandelingsinstallaties. De terugverdientijd van de retrofit van klimaatinstallaties ligt gemiddeld tussen de 2 & 5 jaar en zorgt voor een besparing tot 50% van de energiekosten, vermindering van de onderhoudskosten en CO2 uitstoot.
- Utiliteit
- Scheepsvaart
- Brandschade
Wat is Retrofit van een LBK?
Retrofit is het verduurzamen en reconditioneren van de bestaande luchtbehandelingskast.
Wij verduurzamen de luchtbehandelingskast door de oude ventilatoren uit te wisselen met nieuwe energiezuinige EC-ventilatoren. Dit is veel voordeliger dan het vervangen van de hele luchtbehandelingskast en beter voor het milieu omdat wij de oude luchtbehandelingskast hergebruiken. Naast het energie-efficiënt maken van de luchtbehandelingskast reconditioneren wij de luchtbehandelingskast zodat de maximale technische levensduur behaald wordt. Dit noemen we het “Verduurzamen luchtbehandelingkast retrofit klimaatinstallaties”.
Waarom verduurzamen luchtbehandelingkast – retrofit klimaatinstallaties?
- Besparing energiekosten tot 50%
- Besparing onderhoudskosten
- Reduceren energieverbruik
- Verlagen CO2 uitstoot
- Verkleinen ecologische voetafdruk
- Terugverdientijd gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar
- Energielabel verhogen
- Marktwaarde gebouw verhogen
Wet- & regelgeving
Energielabel utiliteitsbouw verplicht
- 2023 – Energielabel C
- 2030 – Energielabel A
- 2050 – BENG (energieneutraal)
Activiteitenbesluit
Verplicht bedrijven en instellingen (inrichtingen) om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.
- EML (Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing)
- DMO (Doelmatig beheer en onderhoud)
- EBS (Energieregistratie- en bewakingssystemen)
Circulaire maakindustrie
In 2050 willen we de ecologische voetafdruk van Nederland hebben verlaagd naar het niveau waarop we één aarde gebruiken en de gemaakte afspraken van het klimaatakkoord van Parijs nakomen.
Subsidies
- EIA (Energie-investeringsaftrek)
- MIA (Milieu-investeringsaftrek)
- Vamil (Milieu-investeringen)
Circulariteitsdoelen klimaatinstallaties
Circulariteitsdoel 1 (slow the loop):
In 2030 is de functionele levensduur van klimaatsystemen met 50% toegenomen ten opzichte van 2016 met minimaal behoud van de energieprestaties op systeemniveau.
Circulariteitsdoel 2 (narrow the loop):
Vanaf 2030 hebben nieuwe klimaatsystemen een 25% lagere Mileaukostenindicator (MKI), inclusief de gebruiksfase ten opzichte van 2016. De milieu impact kan gemeten worden door het uitvoeren van een levenscyclusanalyse (LCA).
Circulariteitsdoel 3 (close the loop):
Na 2030 wordt 100% van de componenten en toestellen hoogwaardig gerecycled einde leven.
In de Adviesroute naar een circulaire economie voor de maakindustrie kunt u uitgebreide informatie vinden over de transitie naar een circulaire economie. Waaronder doelstellingen, beleidsmaatregelen en programma’s.
Fases Retrofit-traject
Fase 1: Voortraject
- Advies
- Opname op locatie
- Protocol voor communicatie tussen GBS en ventilator
- Offerte inclusief besparingen en terugverdientijd
- Planning
Fase 2: Uitvoering
- Oude ventilatoren verwijderen
- Reconditioneren van de luchtbehandelingskast
- Wand plaatsen in de bestaande luchtbehandelingskast
- Nieuwe energiezuinige EC-ventilatoren plaatsen
- Bekabeling monteren en aansluiten
- In bedrijfstellen
Fase 3: Oplevering
- Oplevering inclusief opleverrapport
Elke fase van deze samenwerking stemmen wij af met de installateur en adviseur.
Verschil voor en na Retrofit Luchtbehandelingskast (LBK)
Voor Retrofit
- V-snaar aangedreven motoren met een lage IE-klasse
- V-snaren en lagers moeten vervangen worden
Nadelen:
- Energieverlies door overbrenging v-snaar
- Motor heeft een lage IE-klasse
- Hogere onderhouds- en energiekosten
- Minder hygiënisch
- Ventilator draait één toerental
- Voldoet niet meer aan de huidige eisen
De ventilatoren van de verouderde luchtbehandelingskasten worden met behulp van een snaaraandrijving indirect aangedreven door asynchroon motoren. Het rendementsniveau van de asynchroon motoren ligt, afhankelijk van het asvermogen, tussen de 20% en 70%, wat niet meer voldoet aan de huidige energie-eisen. Daarnaast neemt deze ventilator opstelling veel ruimte in beslag wat zorgt voor meer weerstand waardoor de installatie ook minder duurzaam is.
Deze indirecte aandrijving zorgt voor hogere onderhoudskosten omdat de lagers en poelies slijten en de v-snaren periodiek vervangen dienen te worden. Bovendien kan het schuren van de snaar een schadelijk effect hebben op de luchtkwaliteit.
Na Retrofit LBK
- Gebruik van de nieuwste EC-ventilatoren (IE4 of IE5)
- ZIELH-ABEGG EC-ventilatoren met een hoger rendement
- Toerenregeling mogelijk
- Makkelijk te sturen via GBS (via 0-10V of met BUS bijv. Modbus of Bacnet)
Voordelen:
- Reduceren energieverbruik
- Verlagen CO2 uitstoot
- Verkleinen ecologische voetafdruk
- Besparing energiekosten tot wel 50%
- Besparing onderhoudskosten
- Terugverdientijd gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar
De bestaande luchtbehandelingsinstallatie verduurzamen en de investeringskosten laag houden is mogelijk, door middel van het uitwisselen van de elektromotoren. De meest energiezuinigste oplossing is om de oude elektromotor uit te wisselen voor een nieuwe EC-ventilator met permanent motor. In dit energie-efficiënte ontwerp zitten de elektrische motor en waaier direct in de behuizing geïntegreerd waardoor de EC-ventilator compact blijft en de benodigde installatieruimte vermindert.
Het is ook mogelijk om in plaats van één EC-ventilator, meerdere EC-ventilatoren te plaatsen om een hogere betrouwbaarheid te creëren. De energiebesparende elektromotoren staan op de Energielijst 2022 waardoor ze in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid het voordeliger maakt om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met EIA kunt u 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Hierdoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 2022).
In het voortraject berekenen wij onder andere hoeveel energiekosten jaarlijks worden bespaard en wat de terugverdientijd is van de totale investering. Uiteraard adviseren wij ook om de luchtbehandelingskast, indien nodig, te reconditioneren waardoor de levensduur verlengd wordt.
Wilt u weten wat het verschil is tussen een AC-ventilator en een EC-ventilator?
Klik dan hier.